wtorek, 13 maja 2014

Nieskomplikowany łosoś Jamiego

Ostatnio bardzo staramy się jeść zdrowo, dlatego z zaciekawieniem przeglądam strony internetowe oraz oglądam przeróżne programy kulinarne, aby odkrywać coraz to nowsze przepisy. Od dawna moim ulubionym kucharzem jest Jamie Oliver, którego książki namiętnie kolekcjonuję (obiecuję, że pokażę Wam moje zbiory). Kiedy dziś na Kuchnia + zobaczyłam stare odcinki Nagiego szefa z Jamiem, nie mogłam się powstrzymać, aby jednego nie obejrzeć. Dzięki temu odkryłam wspaniały przepis na łososia.Traf chciał, że dzisiaj na kolację chciałam podać tą rybę, postanowiłam więc wypróbować propozycję Jamiego a teraz chciałabym się z Wami nią podzielić.



Przepis zmodyfikowałam


Nieskomplikowany łosoś

Składniki:

200g zielonej fasolki szparagowej 
20 koktajlowych pomidorków  (użyłam normalnego pomidora)1-2 garście czarnych oliwek (użyłam zielonych)2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin) sól świeżo zmielony pieprz4 grube plastry łososia (u nas były tylko dwa, po jednym na osobę)cytrynagarść świeżej bazylii (użyłam suszonej)

Wstawiamy wodę w garnku na fasolkę.Kupiłam mrożoną zieloną fasolkę, która miała już odcięte końcówki, jeśli Wy wybierzecie świeżą lub trafi Wam się mrożona w całości, poobcinajcie ogonki.

Kiedy woda się zagotuje, solimy ją, wrzucamy do niej fasolkę i blanszujemy tak długo aż będzie miękka. Włączamy piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu)
W międzyczasie do miski wrzucamy pomidorki koktajlowe. Ja swoje pomidory po prostu pokroiłam na mniejsze kawałki. Dorzucamy oliwki (jeśli mają pestki usuwamy je )a na końcu ugotowaną fasolkę. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i całość polewamy dobrą oliwą z oliwek.
Kawałki łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem, kładziemy na blaszce do pieczenia,skrapiamy z dwóch stron sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem. Polewamy z wierzchu oliwą. Obok łososia w drugiej części blachy kładziemy fasolkę z pomidorami i oliwkami, całość wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Podawałam z bagietką czosnkową
Smacznego :)


Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać co o nim sądzicie :)

Ściskam




9 komentarzy:

  1. Zjadłabym z chęcią taki pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis bo ja łososia uwielbiam :) no i fasolka, oliwki - sami ulubieńcy. Spróbuję na 100% :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, nie mogę się doczekać, aż wypróbujesz ten przepis. Daj znać, co o nim myślisz :)

      Usuń
  3. Uwielbiam łososia pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda smacznie.
    niestety nie lubię oliwek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oliwki zawsze można zastąpić czymś innym
      muszę Ci się przyznać, że ja kiedyś także za nimi nie przepadałam
      sama nie wiem co się ze mną ostatnio dzieje, ale o wiele odważniej eksperymentuję w kuchni :)

      Usuń
  5. Fajny i prosty przepis Sonju, chetnie z niego skorzystam:))

    OdpowiedzUsuń